måndag 14 april 2008

projekt världen borde känna till .1

Hot Flat, 1978
Coop Himmelb(l)au


Tidig Coop Himmelb(l)au arkitektur från deras period av ’injure the city’-projekt.


Intressant hur lägenheterna lämnas som tomma skal där de boende själva skapar interiören och kombinationen av parkeringsplats och balkong (även om det känns otympligt att hissa upp och ned 10 ton bilar varje morgon och kväll). De gemensamma utrymmena finns i den horisontala balk som skär genom mitten av byggnaden. På balken finns också ett flertal uppåtriktade eldkastare för att nattetid skapa stora moln av eld i stadsrummet (”Architecture must blaze!”).

Dels kan det rent knasiga kritiseras, t.ex. det miljövidriga i att spruta ut mängder naturgas varje natt eller energin som krävs för att hissa upp bilar (eller är det inte alls särskilt energikrävand, och borde inte oljekrisen gett någon form av energiåterhållsamhet?), samt idiotin att TV, stereo och telefon är de enda fasta installationerna (vad jag vet byts TV-skärmar betydligt oftare än t.ex. kök) vilket inkräktar på den personliga friheten vad gäller lägenhetens planlösning.Coop Himmelb(l)au fick mycket kritik (av arkitekter med mer flärd i sin arkitekturteori, t.ex. Manfredo Tafuri, Gert Kähler och Bruno Schindler) bl.a. för hur dekonstruktivismen snarare leder till homogenitet och elitistiska projekt än heterogenitet och egenhet (’otherness’).
Gert Kähler skrev att Coop Himmelb(l)aus projekt byggs p.g.a. det stilistiska reklamvärdet och inte p.g.a. klientens självkritik, vilket sätter dem i den svåra situationen av att själva bli vad de kritiserar (en evig 'underdog-problematik')
Dessutom skulle ett realiserat ’Hot Flat’ bli precis samma sak som vilken klassisk byggnad som helst, ett första klassens turistmål.

Hur som haver ett roligt projekt med vackra ritningar och modellbilder (boken Blue Universe kan rekommenderas för dess tjusiga modellfotografier).

text och bild hämtat från:

Gerald Zugmann - Blue Universe,
edit Peter Noever, 2002

Covering + Exposing the architecture of Coop Himmelb(l)au, Frank Werner, 2000

Inga kommentarer: